We can't find the internet
Attempting to reconnect
Wystawa: Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska
Koncerty
Bilety
Darmowe
Wystawa trwa od 17 października 2024 roku do 17 kwietnia 2025 roku ✨
❔ Kuchenne ewolucje – jak i co jadała Warszawa przez wieki?
🍴 Wystawa opowiada historię miasta… od kuchni!
Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne.
Od średniowiecza do współczesności przez tę niezwykle ważną dziedzinę życia poprowadzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej.
❔ Jaka była i jest warszawska kuchnia?
🍴 Wystawa „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska” przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie.
Jedzenie zajmuje istotne miejsce w historii społecznej miasta. Doskonale ukazuje zachodzące przemiany, ale ma również niebagatelny wpływ na obyczaje, relacje międzyludzkie czy przestrzeń miejską od czasów średniowiecznych aż do dziś.
🥕 Narracja wystawy rozwija się wokół gotowania w domu i gastronomii miejskiej.
Dawne sposoby przygotowywania i przechowywania jedzenia przybliżają obiekty pochodzące z wykopalisk archeologicznych. Innowacje kuchenne zaczęły zachodzić dopiero na początku XIX wieku – je również można prześledzić na przykładzie pierwszych kuchenek gazowych czy urządzeń takich jak maszynka do lodów, mikser, krajalnica i czajnik elektryczny.
🥕 W kolejnej sali na wielkim stole zobaczymy, jak ważną częścią kultury jest to, co jemy. To, jak podawane są potrawy, jest wyrazem tożsamości.
Na wystawie znalazło się też jedno z pierwszych wydań legendarnej książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów za pięć złotych”.
🥕 Kolejne części ekspozycji poświęcone są działalności instytucji charytatywnych i jedzeniu ulicznemu.
Początki modnego dziś street foodu sięgają średniowiecza, a na wystawie można dowiedzieć się, jak zmieniały się dania serwowane pod chmurką, a także czym były handelki i bawarie oraz jak rozwijało się zbiorowe żywienie.
Kawiarniane ogródki i dzielenie się smakołykami na piknikach nad Wisłą też mają długą tradycję. O jedzeniu na świeżym powietrzu, niegdyś i teraz, opowiada ostatnia część wystawy.
🍴 „Na miejscu i na wynos” to nie tylko perspektywa historyczna, lecz także spojrzenie na współczesność. O aktualności tematu przygotowywania i spożywania jedzenia świadczą wybrane dzieła sztuki autorstwa m.in. Bettiny Bereś, Doroty Podlaskiej, Rafała Milacha i Poli Dwurnik. Jedzenie uliczne, dawne kuchnie, jadłodajnie i pikniki przedstawione są na rysunkach Jana Piotra Norblina, Franciszka Kostrzewskiego i Henryka Pillatiego, zdjęciach Konrada Brandla czy Aleksandra Minorskiego.
🥕 Tematyka wystawy jest bliska każdemu, także najmłodszym odwiedzającym, dlatego w kilku miejscach ekspozycja płynnie przechodzi w przestrzeń zabawy i nauki.
Obok dużego stołu, przedstawiającego nakrycia z różnych epok, przygotowano miejsce do twórczej aktywności – komponowania z magnesów własnych „posiłków”. Na końcu wystawy ponadto można samodzielnie ułożyć menu dla „food trucka Muzeum Warszawy”.
_____________________________________________
🔵 Wystawę zwiedzisz od 17 października w godzinach:
● wtorek, środa, piątek, sobota 11:00 – 19:00
● czwartek 11:00 – 20:00 - wstęp wolny
● niedziela 11:00 – 18:00
● Ostatnie wejście na ekspozycję odbywa się na godzinę przed zamknięciem.
_____________________________________________
🔵 Więcej o wystawie:
https://muzeumwarszawy.pl/wystawa/na-miejscu-i-na-wynos-kuchnia-warszawska/
_____________________________________________
🔵 PROJEKT WYSTAWY 🔵
● Kosmos Project
_____________________________________________
🔵 PATRONI MEDIALNI 🔵
● TVP Kultura
● Radio TOK FM
● Zwierciadło
● Niezła Sztuka
● Warszawa Nasze Miasto
Inne imprezy
Wystawy, spotkania
Edukacja, warsztaty
Wystawy, spotkania
Edukacja, warsztaty